Slanina afumata

Ingrediente:
Slanina, o taietura lunga pe mijlocul spatelui între cap si coada,si o alta, la fel de lunga, de pe burta; se fac apoi alte doua incizii,la fel de lungi, pe laturi, median, acolo unde se termina burta si incepe spatele;
urmeaza alte doua taieturi scurte, perpendiculare pe primele.Se scot doua table groase de slanina de pe spate si alte doua mai subtiri de pe burta, mari, care se pun in sare si apoi la afumat.

Pentru camara, e de preferat sa se taie tabla de slanina in bucati mai mici, sa le prinda bine fumul peste tot.
Deci se taie halca de slanina în patru, se freaca cu sare grunjoasa (eventual  cu cimbru si usturoi) si se aseaza pe pat de sare,  cate doua, una peste alta, –sorici lipit de sorici. Se mai presara sare multa, cu pumnul.
Timp de o saptamana, mai ales daca slanina e groasa, se sucesc tablele între ele si se rastoarna cu susul în jos, de doua ori pe zi, sa fie bine atinse peste tot se sare.
Se pun in afumatoare, distanta de o palma intre ele sa poata circula aerul. Se face un fum rece, dulce si des, de rumegus de fag, între cinci si zece zile.

Blog Widget by LinkWithin
 
 
Copyright © Retete Culinare