Ciorba de burta



Ingrediente:

1/2 kg burta (curatata si apoi cintarita), 1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina), o ceapa mare (100 g), 6-8 catei de usturoi, o lamaie, 1-2 galbenusuri, 100 ml smantana, cca. 300 g oase vitel, patrunjel, telina (frunze).

Mod de preparare:


Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu virf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pina a doua zi la rece. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, raminind alba si fara miros.

Stomacul astfel curatat se pune la fiert in 3 l de apa rece,impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult.

Dupa circa 2 ore,se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi, fierbindu-se in continuare acoperite la foc mic, pina cind se moaie bine "burta", completind cu apa atunci cind aceasta scade.
Burta fiarta se scoate din supa, se taie fisiide 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completind cu apa cit dorim sa fie de deasa si lasind sa mai fiarba citeva clocote.

Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust, cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smintina sau iaurt si se aromeaza cu frunzele mentionate taiate marunt. Se pun deasupra 2 liguri de untdelemn si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta). In lipsa lamaii, ciorba se poate acri cu sare de lamaie, otet sau bors.

Blog Widget by LinkWithin
 
 
Copyright © Retete Culinare