Varza murata



varza
apa
sare
hrean, marar

Modul de preparare :

Se aleg verze indesate si cu frunza subtire, culese tarziu, la sfarsitul lui octombrie sau in noiembrie. Se depoziteaza verzele inca 1 saptamana, acoperite sa nu le vada soarele, intr-un loc racoros. Verzele devin astfel mai putin casante si le putem indesa in butoi fara teama ca se vor sparge.
Se curata verzele: se indeparteaza frunzele exterioare verzi sau vestejite, se curata cotorul si se taie frunzele care sunt atacate de purici.
Se indeasa verzele in butoi, cat mai compact. In butoi se mai pune hrean, marar uscat, o mana de boabe de porumb, o gutuie taiata in sferturi. Deasupra verzelor se pun cateva scandurele, marar uscat, crengute de visin, care sa tina verzele sub saramura.
Se pregateste saramura: la 1 l de apa se pun 50g de sare; se dizolva sarea, la nevoie putem incalzi usor oala cu saramura, pe foc.
Se tine butoiul cu varza pusa la murat in bucatarie sau in alt loc cald, 1-2 saptamani, pana cand incepe fermentatia. Apoi se vantura varza si se poate da la rece. Odata dat la rece, butoiul cu varza murata nu necesita atentie deosebita decat pentru indepartarea stratului de floare care apare la suprafata. Daca temperatura este prea ridicata, sau cand moarea (zeama de varza murata) devine vascoasa, este necesar sa vanturam varza.

Blog Widget by LinkWithin
 
 
Copyright © Retete Culinare